Mikko Ojala

Mikko takoo peltivauriot Astrumilla suoraksi

Peltipuolelta kuuluu perinteinen pauke ja kolina. Paimiosta kotoisin oleva Ojalan Mikko työstää asiakkaan autoa suoraksi. Astrumin alkuperäiskalustoon kuuluva peltiseppä kulkee hallissa villasukat jalassa ja hymyssä suin. Rautainen tekijämies on siirtynyt Vehon kautta Astrumille yrityksen perustamisvuonna. ’’18-vuotta taitaa tulla täyteen tässä yrityksessä. Aikaisempaan työkokemukseen kuuluu niin pullakuskin kuin varastomiehen hommia, mutta koulutus vastaa nykyistä työnkuvaa ja tälle tielle ollaan tultu jäädäkseen’’, Mikko muistelee. 

Reilu 40-vuotias Mikko on päätynyt peltisepäksi niin sanotusti päähänpiston kautta. Toki suvun autoalan miehet ovat antaneet aina osviittaa uravalinnalle, mutta teini-ikäinen Mikko pohti hetken aikaa ammatinvalintaa, päätyen nykyiseen. Toki jo silloin nuoren miehen elämään kuului harrastuksena autojen rassailut, mutta Mikko toteaakin, että nykyään saa työssään sen verran ruuvailla, ettei vapaa-ajalla enää tarvitse. ’’Kalastuskäyttöön on tullut vene hankittua. Yksi vene upposikin, mutta tämä tarina jääköön tähän’’, mies naureskelee. 

Astrumin viisi kinkkistä: 

Parasta työssäsi? 
- Vaihteleva työ, jossa saa olla oman työnsä herra. Työkaveritkaan ei ole hullumpia. 

Mieleen jäänyt tapahtuma Astrumilla? 
- Vuosiin on mahtunut useampi reissu, mutta sanotaanko näin, että mieleen on jäänyt ne hetket, kun 
työnantaja muistaa tekijöitään. Esimerkkinä vuosilahjat ja sen sellaiset. Ilo huomata, että arvostetaan ja muistetaan yrityksen tekijöitä. 

Millä autolla lähtisit maailman ympäri? 
- Keppihevosella oli kiva matkaa taittaa, mutta ehkä matka menisi joutuisammin Mercedeksen S Coupé 65 AMG:llä.
 
Vinkki liikenteeseen? 
- Maltti on valttia! Toki muiden uunoilu lisää omaa työmäärääni..
 
Ensimmäinen oma auto? 
- C-mallin Opel Kadett. Se oli 5-ovinen ja kirkkaan punainen. Kori rakennettiin pariin kertaan uudestaan ja tekniikkakin tietysti vaihdettiin. Viitisen vuotta kerkesin sillä lenkkiä heittää, kunnes varkaat sen veivät ja polttivat... 

Haastateltavan jatkaessaan hommiaan asiakkaan auton parissa, kertovat työkaverit Mikon lujasta työmoraalista sekä tiukasta tarkkuudesta. Hommansa kunnialla hoitava ammattilainen toimii oman työnsä seppänä pyyteettömästi ja hauskuuttaa tarvittaessa hallin muitakin tekijöitä. Silloin kun asiakkaat tuovat kolhiintuneen autonsa korjattavaksi, hioo Mikko siitä timantin heille takaisin.