Juha Latva

Latvan Juhalle tärkeintä on tyytyväinen asiakas

Juha on aloittanut vuonna 2005 hommat Forssan Autossa, jonka Astrum Auto osti muutamaa vuotta myöhemmin – ja sai Juhan firman oston mukana. 12 vuotta alan ammattilaisena puurtanut automekaanikko tunnetaan Astrumilla skarppina ja toimeliaana tekijänä. Latvan vastuulla on esimerkiksi Forssassa huollettavat Hondat ja Fordit, vaikka yleisesti jokainen asentaja työstää jokaista merkkiä. Niin sanotut ”suklaahommat” eli hieman enemmän murheita aiheuttavat menevät Latvan tehtäväksi, kuten erikoisemmat vaihtoautotkin.

’’Kaikki mitä tulee ovesta, niin tehdään. Yksikään ei ole rikkinäiseksi vielä jäänyt’’, sanoo Latva ja niputtaa mielikuvamme hänen toimeliaisuudestaan hyvin yhteen.

Erikoisten hommien lisäksi Latva on avosylin ottanut vastaan työkokelaat, kuten espanjalaisen Jose Paz ja Rosa Martín. Tästä kysyttäessä Juha toteakin vain, että on ’’mukava ohjata nuoria ja innokkaita alalle pyrkiviä tekijöitä, sekä päästä tutustumaan heihin.’’

Perinteisesti autoalalle ohjaudutaan suvun vanhempien miesten esimerkkinä, mutta Latvaa kiinnosti aluksi enempi sähköpuoli. ’’Sähköpuoli tosiaan kiinnosti aikaisemmin enemmän, mutta oman mopon korjaaminen johti lopulta autopuolelle. Forssan autoon kun pääsin töihin, oli oma merkki silloin Mazda. Mazdoja oli ajossakin paljon josta se saatu alan kipinä sitten roihahti. Oma hatchback punanainen Mazda 626 GTi oli aikoinaan komia!’’, Juha kertoo.

Merkkiuskollinen ei Juha kuitenkaan aina ole ollut. Korjattavissa autoissa on menty merkkiskaalassa laidasta laitaan, jonka myötä kokemusta on tullut kerrytettyä laajasti ja osasta merkeistä hänellä on myös maahantuojan edelyllyttämiä koulutuksia taustallaan. Hondalta hänellä on esimerkiksi RT-mekaanikon sertifikaatti sekä Fordin osalta 3. kurssia vajaa Master-taso.

Vaikka kotona on perheenlisäystä tulossa näillä näppäimin, jaksaa asentaja ruuvailla käyttöautoja vielä työajan ulkopuolellakin. ’’Onhan niitä autoja kotosalla. Kupla on kesäautona ja muuten ajossa nelivetoinen mitsu. Tekniikkaa niistä on hiottu kotitallissa. Se on mukavaa ajanvietettä työpäivän jälkeen kun laittelee omia ja kavereiden autoja. Kaveriporukan omalla kimppatallilla on hyvä niitä laitella. Toki tilanne rauhoitetaan, kun perheenlisäystä tulee’’, tuleva perheen isä hymyilee.

Astrumin viisi kinkkistä: 

Parasta työssäsi? 
- Työympäristö ja – kaverit, on rento fiilis tehdä kun pieni talo ja kaikki tuttuja. Puitteet on suoraan sanottuna Forssan parhaat työskentelyyn: tilat, laitteet jne. Ulkopuolisin silmin voisi luulla että päivät ovat samanlaisia, mutta totuus on eri. Yllätykset ovat välillä hyviä tai välillä ihan muuta. Mutta tärkeimmäksi sanottakoon se korjaamisen ilo, kun vaikea remppa saadaan kuntoon ja asiakas sitä myötä tyytyväiseksi.

Millä autolla lähtisit maailman ympäri?
- Sillä omalla mitsulla, siihen voi luottaa ja sillä pääsee takaisin kotiin. Ja jos nyt lähtee, niin kerkeää vielä ennen synnytystä marraskuussa takaisin.

Mikä tapahtuma/asia on jäänyt erityisesti mieleen Astrumilla?
-Forssan Autosta, Astrumin uusiin tiloihin muutto vuonna 2007. Kaikki oli uutta, niin tilat kuin tekniikka. Moni asentaja ei varmastikaan sitä koe. Muutos oli todella iso ja ehdottomasti parempaan.

Vinkki liikenteeseen?
-Yllätä vuorostasi talvi ja anna ammattilaisten Astrumilla varmistaa autosi syyskunto*!

Ensimmäinen oma autosi?
-Ensimmäinen oma autoni oli Peugeot 309 – 1,3l kaasutin. Kiihkeä peli.

*Syyshuolto: Nesteiden pakkaskestävyydet, öljyjen vaihto talvea vasten, renkaiden kunnon tarkistus, auton valojen tarkastus sekä varmista turvallinen näkyvyys pimenevissä syysilloissa tarkistuttamalla tuulilasin kunto, pyyhkijät ja pesulaitteiden toimivuus.

Vasta 32-vuotias Juha on esimerkillinen kaveri työmoraalinsa suhteen. Avuliaisuus ja toimeliaisuus yhdistettynä määrätietoiseen työskentelyyn takaa Forssan seudulla sen, että Juha ja kumppanit huoltaa autosi varmasti kuntoon.