Liki kolmekymmentä vuotta Astrumissa – edelleen hymy huulilla

Kuukauden henkilö: Eskomatti ''Eskis'' Koskinen

astrum esko matti koskinenAsentaja, joka aamulla ensimmäisenä sytyttää korjaamohallin valot ja illalla sammuttaa ne työpäivän päätteeksi. Eskomatti, eli tutummin ”Eskis” ansaitsee päivittäisen kiitoksen työstään – jopa asiakkaiden lähettämien kiitoskirjeiden välityksellä.

Eskomatti aloitti uransa Veholla vuonna 1987 ja siirtyi vanhana veholaisena Astrumin palvelukseen vuonna 1999. Ennen Vehossa työskentelyä hän oli suorittanut autoasentajan ammattitutkinnon ja aloittanut uransa yksityisellä autokorjaamolla, jossa sielläkin ehti työskentelemään kymmenisen vuotta. ”Vehon lopettaessa ja Astrumin aloittaessa, osa meistä siirtyi vanhoina veholaisina Astrumin palvelukseen. Olin yksi heistä. Ura Veholla alkoi Fiattien huoltamisella ja siitä pikku hiljaa siirryttiin raskaspuoleen, eli paketti-, kuorma- ja hyötyajoneuvojihin. Astrumille siirtyessä tuli työmääräyksiä myös enempi taas henkilöautoihin liittyen” kertaa Eskis historiaansa takaisinpäin.

Liki kolmenkymmenen vuoden työkokemukseen mahtuu monen monta asiakasta ja korjattua ajoneuvoa. Paimiosta kotoisin oleva Eskomatti tuntee laajasti varsinaissuomalaisia asiakkaita ja osa heistä nimenomaan pyytää huoltotiskillä, että asentajana toimisi itse Eskis. Ihmekös tuo, kun vankkaan tietotaitoon liittyy myös hymy ja pilke silmäkulmassa. Ja kyllähän asiakkaiden arvostus näkyy – haastattelijakin joutui hetkeksi laskemaan kynän kädestään, kun asiakas tuli sopimaan Eskiksen kanssa suoraan hallin puolelle käytännön asioista. Monet asiakkaista, kuten ammattiautoilijat, eivät työnsä puolesta ehdi sovittuihin aukioloaikoihin. Silloin Eskis päivystää, josta koko talo on kiitollinen.

Tituleerauksiakin on tämä asentaja työssään ansainnut. Mercedes-Benz maahantuojan järjestämissä asentaja-kilpailuissa on napattu niin Suomen mestaruus, kuudenneksi paras henkilöautoasentajan titteli, kuin Pohjoismaiden seitsemänneksi Paras asentaja -pystikin. ”Taisin viime vuonna olla varaosissakin toiseksi paras, jos oikein muistan” palkintojaan leikkisästi vähättelevä herra toteaa.

Kuten Astrumin kinkkiset kysymykset alla esittää, arvostusta Eskomattiin nostattaa hänen monen vuoden palvelus Astrumilla. ”Kai se salaisuus siinä on, kun täällä voi vähän vinoilla nuoremmille pojanklopeille, ettei aina tarvitse olla niin vakava” Eskis summaa.

VIISI KINKKISTÄ ASTRUMILAISELLE

Parasta työssäsi? 
– Ehdottomasti kaikki työkaverit sekä hallissa vallitseva mukava ilmapiiri. Ei kai tänne muuten olisi jo kolmekymmentä vuotta joka aamu tultu, jos ei tykkäisi käydä.

Millä autolla lähtisit maailman ympäri matkalle?
– Mercedes-Benz G 63 AMG. Ja vetokoukku, jotta polttoaineet saa kärryyn valmiiksi.

Mikä tapahtuma / asia on erityisesti jäänyt mieleen sinä aikana, kun olet työskennellyt Astrumilla?
– Jaa’a, onhan noita. Jos ei lähdetä virkistysreissuja muistelemaan, niin onhan se aina hienoa, kun saa vian autosta korjattua.
Toisaalta myös minulle, sekä varmaan vaimolle, on jäänyt kahden lapsemme syntymät hyvin mieleen. Minä kun en täältä
korjaamolta ehtinyt kummankaan synnytykseen mukaan. Piti siinä asennuksen valmistuessa käydä vielä suihkussa ja sitten olin jo myöhässä.

Astrumilaisen vinkki liikenteeseen? 
– Huolehtikaa siitä turvavälistä! Vaikka itselläni se jää välillä hieman lyhyeksi…

Ensimmäinen autosi? 
– Vuoden -72 Opel Ascona A.

Suomalaisen miehen tyypillisiin piirteisiin kuuluu vaatimattomuus. “Onhan noita” kuuluu vastaus titteleistä kysyttäessä. “Tulihan tehtyä” päivän pituudesta puhuttaessa. Työn parhaita puolia summatessa vastaukseksi saa “työkaverit ja ilmapiiri”. Siinä missä Eskis loistaa vaatimattomuudellaan, nuoremmat asentajat osaavat ammentaa vanhemman oppeja ja neuvoja. “Eskis on aina rento ja auttaa hankalissa paikoissa” toteaa korjaamon nuoremmat. 

Kysy lisää

Kerro miten voimme auttaa?

Omat tietoni