Jalo tuntee Astrumilla varaosat

Marko

Marraskuusta 2011 saakka on Jalon Marko palvellut Astrumin asiakkaita varaosien parissa. Parrakas ja rempseä salolainen on myynyt liki 20 vuotta osia, lähestulkoon kaikkia merkkejä & malleja mitä maa päällänsä kantaa. Nykyisessä työssään Markolle ohjautuu tämän myötä erikoisimmat ja vanhemmat mallit, sillä nippelitietoa ja kokemusta löytyy vuosien takaa.

’’Vuosia on tullut viihdyttyä Astrumilla, sillä tässä saa myydä laadukkaita tuotteita, kuten Mercedes-Benzin, Citroënin ja Hondan varaosia. Lisäksi asiakaskuntaan kuuluu ennestään tuttuja sekä viikoittain uusia asiakkaita, jotka toimivat niin yritysten kuin yksityisten hommissa. Kanta-asiakkaita on jopa 20 vuoden takaa. Harrastepuolen ”tee-se-itse” miehet heräävät yleensä keväisin, jolloin harrasteajoneuvot kaivetaan esiin liiterien perukoilta’’, Jalo kertaa.

Marko päätyi autoalalle ns. ”vahingossa”. Ammattikoulussa hän kävi autopuolen, mutta varsinainen myyntityö on tullut mukaan sattumalta. Lasitehtaalla työskennellyt, silloin hieman nuorempi Marko, näki paikallisessa romukaupassa olleen myyjän työtä tarjolla ja päätti hakea. Supliikki puhemies sai itsensä hihnalle ja näin vuodet muovasivat miehestä mestarin Astrumille.

’’Ei minulla varsinaista autotaustaa ole entuudestaan. Kotona mallia on annettu maanviljelykseen ja sähköpuolen ammatteihin. Harrastuksena ovat aina olleet moottoripyörät. Siihen kuului 90-luvulla hiukan kilvanajo, mutta mieluisampaa oli niiden rakentaminen. Nykyään omakotitalon remontoiminen on vienyt ajan harrastamiselta’’.

Jalo on kokenut uransa aikana suurimmiksi muutoksiksi sen, että kaupankäynti on vaihtunut manuaalisesta päiväkirjasta tietokoneelle. Varaston hallinta, kirjaus sekä asiakastiedot pysyvät sähköisesti paremmassa järjestyksessä. Vuosien mittaan on varasto käynyt sen verran tutuksi, että n. 8000 varaosaa muistaa karrikoidusti jo ulkoa.

''Hyvä muisti helpottaa arkista työtä. Sama pätee kotona Trivial Pursuittia pelatessa. Kyse ei kuitenkaan ole siitä, että tietäisin kaikki vastaukset, vaan nimenomaisesti siitä, että olen opetellut kysymykset ulkoa. Sama pätee varaosamyynnissä. Ei tarvitse rehkiä niin paljon, kun tietää valmiiksi, mitä löytyy hyllystä’’, virnistää Marko.

Astrumin viisi kinkkistä

Parasta työssäsi?
- Asiakkaat – jokainen myyntitilanne on erilainen! Vajaan 20 vuoden aikana on muodostunut hyviä asiakassuhteita.

Millä autolla lähtisit maailman ympäri?
- Mercedes G-mallilla

Mikä tapahtuma/asia on jäänyt erityisesti mieleen Astrumilla?
- Jokainen päivä on erilainen ja hyvä, joten vaikea erotella vain yhtä. (Pl. Lauran aloittaminen Astrumilla vuonna 2016 - ja virnistys perään!)

Vinkki liikenteeseen?
- Jos on 100 km/h nopeusrajoitus, niin ajetaan silloin satasta – ei 70km/h. Sitä varten autossa on kaasupoljin.

Ensimmäinen oma autosi?
- Toyota Corolla mk2 (autoista ehkä voittamaton!)

Työpaikkoihin tarvitaan aina yksi Jalo, joka tarinoillaan viihdyttää niin henkilö- kuin asiakaskuntaa. Tuumasta toimeen tarttuva varaosamyyjä auttaa empimättä jokaista, joka kaipaa tietotaitoa menopeliensä suhteen. Mikäli osallistut autoihin liittyvään ’’Haluatko Miljonääriksi’’ – ohjelmaan, valitse kaveriksi Marko, jolle kilauttaa tarvittaessa.