astrum jaana hakala

Haaveammatti saavutettiin rohkeudella

Kuukauden henkilö: Jaana Hakala 

Jyväskylän MM-Rallin erikoiskokeiden varrella varttunut Jaana kurvaa nykyään vanhemman mallin Mercedeksellä työpaikan pihaan Saloon. Ensimmäisen kerran näin tapahtui viitisen vuotta sitten.
”Hommat Astrumilla aloitin vuonna 2011 elokuussa. Olin esikoiseni kanssa äitiyslomalla kun näin Astrumin etsivän myyjää. Totesin, ettei se ota jollei annakaan ja hain paikkaa. Paikan sain.”  Jaana muistelee.

Maalaispitäjästä Etelä-Suomeen muuttanut Jaana on aina ollut kiinnostunut hevosvoimista – toki lapsena hieman enempi kauralla toimivista sellaisista. Autokauppiaan työ oli haaveissa jo nuorena, johon esimerkin tarjosi myyntimiehenä toiminut isä. Ranskalaiset autot kuten Peugeot kiinnosti nuoruusvuosina, mutta vuosien saatossa on saksalaiset autot ottanut vallan perheen parkkipaikalta. ”Vanhoja Mercedeksiä taitaa olla nyt viisi pihalla. Tai oikeastaan viisi ja puoli, koska yksi on raatona” Jaana kertaa.

Ura Astrumilla lähti vaihtoautokaupoista ja pian Jaana siirtyikin Citroën-merkkivastaavaksi. Automyyjäksi taloon tullut nainen on saanut jälkeenpäin kuulla, että korjaamopuolen henkilöstö oli pientä vedonlyöntiä käynyt hänen alkutaipaleen aikana siitä, kuinka kauan hän mahtaa talossa viihtyä. ”Tuskin täällä olisin näin kauaa viihtynyt, jos ei meidän työporukka olisi niin hyvä ja lämminhenkinen. Toki aluksi piti jotakin oppia kantapään kautta ja edelleen myönnän suoraan, jos en jotakin asiaa tiedä. Silloin vastaus selvitetään kysymällä ja etsimällä, kuin että lähdetään arvuuttelemaan.”  Merkkivastuu ei edelleenkään sido Jaanaa vain Citroënien pariin. Jaana toteaakin, että”Parasta työssäni on myös se, että täällä jokainen myyjä myy jokaista merkkiä, vaikka nimetyt merkkivastuutkin on. Silloin pysyy parhaiten kärryillä jokaisen edustamamme merkin ajankohtaisista asioista.”

Sivusta seurattuna Jaana on työssään napakka, tarkka sekä asettaa asiakkaan toivomukset ensisijaiseksi lähtökohdaksi. Periksiantamattomana naisena hän raijaa tarvittaessa renkaita pitkin hallia ja kertoo rohkeasti mielipiteensä sitä kysyttäessä. Voisi sanoa, että Jaana ei jää miesvaltaisella alalla jalkoihin.

Astrumin viisi kinkkistä

Parasta työssäsi?
– Kliseisesti sanottuna monimuotoisuus ja jokaisen päivän erilaisuus, eli samanlaisia päiviä ei tässäkään työssä ole. Myyjät tekevät ja myyvät kaikkea, pitävät autoista kuin omistaan huolta.

Millä autolla maailman ympäri?
– Mercedes-Benz S 500 Cabriolet. Se oli sitä ensisilmäyksellä koettua rakkautta, kun vietimme tänä vuonna Mercedeksen Dream Cars -koeajopäiviä ja pääsin kokeilemaan sellaista.

Mikä tapahtuma/asia on jäänyt erityisesti mieleen Astrumilla?
– Mercedeksen uuden A-sarjalaisen tuotekoulutus Berliinissä. Sen lisäksi että pääsimme tutustumaan kyseiseen autoon radalla, pääsimme koeajamaan Mercedeksen eri urheiluautoja, siinä oli sitä jotain! Mieleen siltä reissulta jäi myös se, kun onnistuin uuden CLS Mercedeksen kanssa eksymään Berliinin keskustassa..

Vinkki liikenteeseen?
– Näin talven aikaa, harjatkaa autot kunnolla lumesta! Ikävää kun lumipaakkuja lentää autojen katolta liikenteessä ajaessa.

Ensimmäinen oma autosi?
– Vuoden -79 VW Passat. Sen kanssa ajellessa joutui talvipakkasilla pysähtelemään kesken matkanteon, kun se raakile jäätyi kesken kaiken…

Nousujohteiset työvuodet todistavat hänen kohdalla sen, että unelma-ammatissaan menestyäkseen ei aina vaadita vain oppikirjoja – omalla asenteellaan, asiakaspalvelutaidoilla sekä kilpailuhenkisyydellä pääsee pitkälle. Tämä nainen ei välitä siitä, että edelleen silloin tällöin hän saa puhelimeen vastatessaan vakuuttaa asiakkaalle toimivansa myyjänä Astrumilla. Asiakkaiden hyväntahtoinen toteamus siitä, ”ettei ennen olekkaan ostettu naiselta autoa!” jaksaa yhä hymyilyttää Jaanaa. 

Kysy lisää

Kerro miten voimme auttaa?

Omat tietoni